(Sri Jagannatha Dasa virachita)
SRI HARIKATHAMRUTASARA /
ಶ್ರೀ ಜಗನ್ನಾಥದಾಸ ವಿರಚಿತ ಶ್ರೀ ಹರಿಕಥಾಮೃತಸಾರ
SRI HARIKATHAMRUTASARA /
ಶ್ರೀ ಜಗನ್ನಾಥದಾಸ ವಿರಚಿತ ಶ್ರೀ ಹರಿಕಥಾಮೃತಸಾರ
Number of forms of Juice in milk
and other things/ಕ್ಷೀರವೇ ಮೊದಲಾದ ಪದಾರ್ಥಗಳಲ್ಲಿ ರೂಪಗಳ ಸಂಖ್ಯೆ
81. ಕ್ಷೀರಗತ ರಸರೂಪಗಳು ಮು-
ನ್ನೂರಮೇಲೈವತ್ತು ನಾಲಕು
ಚಾರುಘೃತಗತರೂಪಗಳು ಇಪ್ಪತ್ತರೊಂಭತ್ತು|
ಸಾರಗುಡದೊಳಗೈದು ಸಾವಿರ
ನೂರುವಂದು ಸುರೂಪ ದ್ವಿಸಹ-
ಸ್ರಾರೆರಡು ಶತಪಂಚವಿಂಶತಿರೂಪ ಫಲಗಳಲಿ||5||
KSheeragata
rasarUpagaLu mu-
nnUramElaivattu nAlaku
chAruGhrutagatarUpagaLu
ippattaromBhattu|
sAraguDadoLagaidu
sAvira
nUruvandu surUpa
dwisaha=
srAreraDu
shatapanchavimshatirUpa PhalagaLali||5||
SUMMARY: The number of
juice forms in milk is three hundred and fifty-four; in ghee, their number is twenty-nine; the number of forms in jaggery
is five thousand one hundred and one and in fruits, the number is eight hundred and twenty-five.
ChAruGhruta means ghee
prepared from cow’s milk in a perfect, spiritually acceptable manner. SAraguDa
is the concerntrate drawn from
sugarcane juice, which is Jaggery.
The forms in Vishada
and others/ವಿಶದ ಮುಂತಾದ ರಸಗಳಲ್ಲಿನ ರೂಪ
82. ವಿಶದ ಸ್ಥಿರ ತೀಕ್ಷಣ ಸುನಿರ್ಹರ
ರಸಗಳೊಳು ಮೂರೈದುಸಾವಿರ
ತ್ರಿಶತನವರೂಪಗಳ ಚಿಂತಿಸಿ ಭುಂಜಿಪುದು
ವಿಷಯ|
ಶ್ವಸನತತ್ತ್ವೇಶರೊಳಗಿದ್ದೀ
ಹೆಸರಿನಿಂದಲಿ ಕರೆಸುವನು ಧೇ-
ನಿಸಿದರೀ ಪರಿ ಮನಕೆ ಪೊಳೆವನು ಬಲ್ಲ
ವಿಬುಧರಿಗೆ||6||
Vishada sThira
tIkShaNa sunirhara
rasagaLoLu
mUraidusAvira
trishatanavarUpagaLa
chintisi Bhunjipudu viShaya|
shwasanatattvEsharoLagiddee
hesarinindali
karesuvanu DhE-
nisidaree pari manake
poLevanu balla vibuDharige||8||
SUMMARY:
In the four juices namely Vishada, SThira, TeekShNa and Nirhara, there are a
total of eight thousand three
hundred and nine forms, which should be thought of while consuming the meals. Sri
Hari exists in Lord Vayu and
other designated deities and gets called by these names. If the knowledgeable
people think on these lines,
he will symbolically appear in their minds.
The
total number of forms of Sri Hari in the four names cited in this stanza is
eight thousand three hundred and
nine (354 + 29 + 5101 + 2825 = 8309).
Please read, comment and share. SDN
No comments:
Post a Comment